Bingöl ilinin adının oluşumu

Bingöl'ün bilinen en eski ismi Cebel-cur dur. Cebel dag, Cur akan anlamindadir. Bu kelimenin zamanla Çabakçur seklinde telaffuz edildigi ihtimali kuvvetlidir. Zaten Çabakçur akan temiz su anlamina gelir.
Evliya Çelebiye göre bu isim Büyük Iskender tarafindan verilmistir. Rivayete göre Büyük Iskender vücudundaki dayanilmaz agrilar için nice hekimlere bas vurdugu halde sifa bulamaz. Bunun üzerine Ab-Ul Hayat (ölümsüz hayat) suyunu aramaya baslar. Uzun aramalardan sonra kaynagi kendisi olmasa da o sudan içip dayanilmaz agrilardan kurtulur. Faydasini gördügü bu suya "Makdis lisani" üzerine cennet suyu anlamina gelen Çabakçur adini verir. Doktorlarina, sizlerin çare bulmadiginiz agrilarima Allah cennet irmaklarindan deva verdi. Burada benim adima bir kale yapin ve adini Çabakçur koyun demistir. Daha sonra çesitli kaynaklarda Mingöl olarak karsimiza çikar. Mingöl göller bölgesi anlamindadir. Mingöl kelimesi de zamanla halk tarafindan Bingöl seklinde telaffuz edilmis bin tane göl anlamindadir.
Daha sonra Bingöl'e Çevlik denmistir. Bag bahçe anlamindadir. Bu ad günümüzde yöre halki tarafindan halen kullanilmaktadir.

 

0 yorum: